اگر قصد تحصیل در کانادا، کشورهای اروپای یا دیگر نقاط دنیا را دارید، یکی از مدارک مهمی که باید به آن اهمیت ویژهای دهید، انگیزهنامه تحصیلی یا همان Statement of Purpose است که به اختصار SOP نامیده میشود. انگیزهنامه تحصیلی (SOP) متنی است کوتاه در مورد پیشینه تحصیلی، دستاوردها و اهداف فرد. همچنین در انگیزهنامه، فرد متقاضی باید دلایل انتخاب دانشگاه و رشتهای که برای آن اپلای کرده را بنویسد . انگیزهنامه میتواند یکی از دلایلی باشد که اپلیکیشن یک متقاضی از بقیه اپلیکیشنهایی که دانشگاه دریافت میکند برجستهتر باشد. انگیزهنامه کمک میکند تا جنبههای دیگر شخصیتی فرد متقاضی به دانشگاه معرفی شود و اهداف و انگیزههای دانشجو برای تحصیل مشخص شود. انگیزهنامه کمک میکند تا دانشگاه با شخصیت فرد متقاضی بیشتر آشنا شده و تصمیمگیری کند که آیا این فرد برای تحصیل در دانشگاه و رشته مدنظر خود مناسب است یا خیر. نوشتن انگیزهنامه خوب برای بسیاری از افراد سخت و دشوار به نظر میآید. بههمین خاطر در این نوشته، نکتههایی در مورد نگارش یک انگیزهنامه تحصیلی مناسب آورده شده است.
از نکتههای اصلی در مورد نوشتن انگیزهنامه بکر بودن آن است. استفاده از متون دیگر برای نوشتن انگیزهنامه یا دزدی ادبی اشتباه محرزی نوشتن انگیزهنامه است. همچنین برای نوشتن انگیزه نامه از قالبهای آماده و جملات کلیشهای استفاده نکنید. در صورتی که دانشگاه متوجه شود که انگیزه نامه شما کپی است، احتمال گرفتن پذیرش بسیار پائین میآید. به همین دلیل سعی کنید در نوشتن انگیزهنامه بر روی اهداف و علایق شخصی و منحصر به فرد خود تمرکز داشته باشید.
دریافت تعداد بسیار زیادی انگیزهنامه در سال توسط دانشگاهها و مطالعه هرکدام بهوسیله تیم پذیرش حساسیتهای زیادی برای جذب دانشجویان ایجاد میکند. بههمین دلیل متقاضی باید سعی کند تا انگیزهنامهای مختصر و حاوی جزئیات مهم با گرامر مناسب و زبان قابل فهم بنویسد. بیشتر دانشگاهها راهنمایی برای نوشتن انگیزهنامه دارند که در آن توضیح تعداد کلمات و شیوه نگارش توضیح داده شده است. حتماً به این راهنماییها توجه کرده و بر اساس آنها انگیزهنامه خود را بنویسید. لازم به ذکر است که هر دانشگاه راهنمای مربوط به خود را دارد.
هر بخش از انگیزهنامه شامل نکتهها و مواردی است که در ادامه با توجه به هر پاراگراف توضیح داده خواهند شد:
در مقدمه و پاراگراف اول انگیزهنامه بهتر است به معرفی و پیشینه خود بپردازید. بعد از آن نام رشته مدنظر خود را بنویسد و ذکر کنید در چه تاریخی قصد تحصیل این رشته را دارید. به عنوان مثال: کارشناسی شیمی آلی پائیز ۲۰۲۱.
در پاراگراف دوم عوامل انگیزهبخش تحصیلی رشته خود را بیان کنید. برای مثال خانواده و تحصیلات آنها یا دیدن فردی موفق که در رشته مشابه شما تحصیل کرده است. حتماً توجه داشته باشید که انگیزهها و عوامل الهام بخش شخصی و واقعی خود را بنویسید.
در این قسمت میتوانید تجربههای خود را در دانشگاه قبلی و رشته تحصیلیتان بنویسید. در این پاراگراف به فعالیتهای خارج ازدرس، سابقه کار، تیمهای ورزشی و فعالیتهای داوطلبانهتان در گذشته نیز اشاره کنید. لازم نیست به تمام فعالیتها و تجارب خود بپردازید، بلکه آن دسته از تجربیاتی که با رشته تحصیلیتان مرتبط بوده را ذکر کنید. همچنین توضیح دهید که چه درسها و مهارتهای را از این تجربیات آموختهاید و اینکه این مهارتها چگونه شما را به یک کاندیدای قوی برای ادامه تحصیل در دانشگاه مورد نظرتان تبدیل کرده است. به عنوان مثال اگر به عنوان مربی مهد کودک فعالیت داشتهاید توضیح دهیدکه این کار مهارتهای مدیریتی شما را تا چه حد تقویت کرده است.
در این قسمت باید بهدلیل انتخاب دانشگاه مدنظر برای پذیرش و تحصیل بپردازید و جنبههای مهم و برجسته دانشگاه را بنویسید. مثلاً تحقیقات قوی، دپارتمان مهندسی پیشرفته و یا استودیوها و تجهیزات پیشرفتهای که دانشگاه دارد. ذکرکردن دلایل شخصی که باعث شده تا این دانشگاه را انتخاب کنید، به تیم پذیرش دانشگاه نشان میدهد که شما با دانشگاه آشنا و از تاریخچه و عملکرد آن مطلع هستید و قصد دارید که در موفقیت این دانشگاه سهیم باشید.
به عنوان یک دانشجوی بینالملل ذکر کنید که به چه علت کشور مقصد را برای تحصیل انتخاب کردهاید و تحصیل در این کشور چه تأثیرات مثبتی برای شما خواهد داشت. به عنوان مثال تحصیل در کشور کانادا به شما این فرصت را میدهد که با فرهنگهای جدید آشنا شوید و علاوه بر کسب دانش در سطوح بالا، دست به تجربه سبک زندگی جدیدی بزنید.
در پاراگراف آخر توصیه نامه خود، از اهداف خود پس گرفتن مدرک و فارغالتحصیلی بنویسید. در این قسمت باید قدمهای بعدی خود را توضیح داده و ذکر کنید که در آینده، از علم و تجربهای که در دانشگاه مورد نظر کسب خواهید کرد در چه مسیری استفاده میکنید. در این بخش بهتر است به علایق شغلی و ادامه تحصیل در همان دانشگاه اشاره داشته باشید و بنویسید که میخواهید به کشور خود برگردید و یا درکشورهای دیگر مشغول به کار شوید. دانشگاهها علاقه دارند که بدانند تحصیل شما در دانشگاه چه دستاوردهایی را برای شما خواهد داشت. درجمله آخر هم از تیم پذیرش دانشگاه برای مطالعه انگیزهنامه خود تشکر کنید.
زمانی که انگیزه نامه خود را نوشتید، حتماً چندبار آن را مطالعه کرده و در صورت نیاز ویرایش کنید.
علاقهمندان به تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور با ابهامها و پرسشهای متعددی مواجه میشوند؛ بنابراین، داشتن راهنما در این مسیر برای آنها اهمیت خواهد داشت. مجموعۀ سیم آخر که از سال 1382 فعالیت خود را در زمینۀ آموزش آغاز کرده است؛ تجربۀ سالها مشاورۀ تحصیلی برای دانشگاههای داخل کشور را دارد و اکنون نیز با فعالیت در حوزۀ اعزام دانشجو به کشورهای اروپایی و کانادا در این راه کمک شایانی به متقاضیان میکند.